Już dziś ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także, jako zapusty, lub tłusty czwartek.  Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Mimo panującej pandemii, w reżymie sanitarnym, Śliwkowa Gmina Lipowa podtrzymuje swoją tradycję częstowania wyjątkowymi, nietuczącymi, zdrowymi pączkami ze śliwką. Interesanci, którzy spełnią wymogi sanitarne obowiązujące na terenie urzędu, będą mogli poczęstować się tą słodkością. Pączki, wykonywane są w lokalnej piekarni i fundowane przez Wójta Gminy Jana Górę. Ten rok jest również wyjątkowy, ponieważ ekspert z Malowniczej Gminy Lipowa, czyli Lipowska Śliwka Bronka potwierdza, że śliwkowe pączki nie tuczą! Więc warto o tym pamiętać. 

Pączki ze śliwką są wyjątkowe, gdyż wyjątkowe właściwości ma sama śliwka, będąca źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Śliwki zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik.  Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione. Dzięki dużej ilości błonnika poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne – szczególnie ciemne odmiany.

Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu.
Zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, a także wpływa na nasze dobre samopoczucie, z kolei potas reguluje ciśnienie krwi.