Już jutro "Śliwkowy tłusty czwartek w Lipowej"! To kolejna edycja tej akcji, która odbiła się szerokim echem w mediach ogólnopolskich, zwracając uwagę na nasza produkt lokalny i budując pozytywny wizerunek naszej gminy! W tłusty czwartek, 4 lutego od ok., godz. 7: 00 w Urzędzie Gminy w Lipowej będzie można odebrać wyjątkowego, śliwkowego pączka fundowanego przez Jana Górę, Wójta Gminy Lipowa. W tym roku do każdego pączka dołączona będzie pocztówka i quest zachęcający do poznania gminy, te materiały zostały przygotowane przez Stowarzyszenie Ziemi Lipowskiej. Wszystko do odebrania już jutro w punkcie obsługi klienta urzędu gminy na hasło "Śliwkowa Gmina Lipowa". Pączki i materiały promocyjne rozdawane będą do wyczerpania zapasów.

Kilka zdań, dlaczego warto jeść pączki akurat ze śliwkami...

Śliwki są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione. Dzięki dużej ilości błonnika śliwki poprawiają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne – szczególnie ciemne odmiany.

Dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Wystarczy jeść 3-4 owoce dziennie. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo – hamują wchłanianie się cholesterolu.

Zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na nasz układ nerwowy, a także wpływa na nasze dobre samopoczucie. Potas reguluje ciśnienie krwi.